Het belang van een sterke buyer persona en buyer journey voor leadgeneratie

Je hebt een marketingcampagne gelanceerd. Maar heb je ook gekeken naar wíe je precies wilde bereiken? Wat is het social gedrag van de doelgroep? Wat zijn hun behoeftes en zorgen? En hoe leven ze eigenlijk? Of heb je geen antwoord op deze vragen? Geen zorgen, bij Kick Off Digital helpen wij jou graag om ze allemaal te beantwoorden. Hoe beter je jouw ideale klant kent, des te effectiever je kunt inspelen op hun behoeften en verwachtingen. Als B2B bedrijf heb je vast gehoord van de termen buyer persona en buyer journey. Deze twee elementen zijn belangrijk voor een succesvolle marketingstrategie, maar ook voor het optimaliseren van je leadgeneratie. Hoe je deze toepast om je (B2B) marketinginspanning te verbeteren? We laten het je graag zien!

Wat is een buyer persona?

“Je woont in Amsterdam, verdient bovengemiddeld en hebt (klein)kinderen. Je koopt vaak biologisch eten en maakt weinig gebruik van acties. Daarom geef je bovengemiddeld veel geld uit in de supermarkt. Die je overigens vaak tussen 16.00 uur en 18.00 uur bezoekt.“

Dit is één van de buyer persona’s van de Albert Heijn. Een buyer persona is een gedetailleerde beschrijving van jouw ideale doelgroep. Deze buyer persona wordt ontwikkeld op basis van onderzoek naar jouw beste klanten. Het is een “holy grail” van alle informatie van jouw doelgroep. Zo krijg je inzicht in de wensen, behoeften, uitdagingen en doelen van je doelgroep. Super waardevol natuurlijk, want je gaat potentiële kopers beter begrijpen waarom ze op welk moment een aankoopbeslissing hebben gedaan. Je stemt jouw marketing- en salesstrategie hier dus perfect op af.

Inzicht krijgen in de buyer persona’s

Hoe krijg je nu het beste zicht op al die aspecten van je buyer persona? Door het aan henzelf te vragen natuurlijk. Zij bieden je waardevolle inzichten over wat zij écht nodig hebben en waar ze naar op zoek zijn. Door te luisteren naar hun ervaringen, behoeften en uitdagingen, krijg je een beter beeld van wie jouw ideale klant is. Zo ga je niet alleen gerichter communiceren, maar ook producten en diensten ontwikkelen die écht aansluiten bij hun verwachtingen.

Wat breng ik in kaart bij een buyer persona?

  1. Demografische gegevens: wat is de leeftijd, het geslacht en de woonplaats van de buyer persona? Dat is de basisinformatie.
  2. Opleiding: welk opleidingsniveau heeft de buyer persona? Dit kan invloed hebben op hun besluitvormingsproces en de manier waarop ze informatie verwerken.
  3. Werk- en denkniveau: wat is het werk- en denkniveau van je buyer persona? Dit geeft je inzicht in hun professionele context en helpt je om je communicatie hierop aan te passen.
  4. Functietitel: welke functie heeft je buyer persona? Is het de CEO, CFO of de IT’er die je moet overtuigen? Wie is de beslisser in de organisatie? Wanneer je dit in kaart hebt, weet je wie je marketingboodschap moet bereiken.
  5. Uitdagingen: wat zijn de belangrijkste obstakels waar je buyer persona mee te maken heeft? Door deze uitdagingen in kaart te brengen, kun je beter inspelen op hun behoeften.
  6. Informatievergaring: hoe verzamelen ze informatie? Dit helpt je te bepalen welke marketingkanalen en -strategieën het meest effectief zijn.
  7. Struikelblokken: wat houdt ze tegen in hun aankoopproces? Identificeer deze struikelblokken. Dan kun je strategieën ontwikkelen om deze te overwinnen.
  8. Doelstellingen: wat zijn de belangrijkste doelen van je buyer persona? Dit helpt je om je aanbod beter af te stemmen op hun wensen.

Wat is een buyer journey?

Je haalt het misschien al uit de naam. De buyer journey verwijst – inderdaad – naar de reis die een potentiële klant doorloopt voordat hij of zij tot een aankoop overgaat. Het is een serie van kleine beslissingen die verdeeld zijn over een langere periode. Die microbeslissingen nemen we op in een buyer journey. Dit proces bestaat doorgaans uit drie fasen: de bewustwordingsfase (Awareness), de overwegingsfase (Consideration) en de beslissingsfase (Decision). Vaak gaat dit over een langere periode, maar het kan ook heel snel gaan. Denk maar eens aan die lekkere chocoladerepen bij de kassa die je toch nog snel afrekent. En dat terwijl je eigenlijk alleen maar de boodschappen op je lijstje wou kopen. Toch? 😉

Inzicht krijgen in de buyer journey

Door het aankoopproces van jouw ideale klant in beeld te brengen, speel je gerichter in op hun behoeften en verwachtingen in elke fase van hun journey. En waarom je dat zou moeten doen? Nou:

  • Verhoogde relevantie: je kunt content en marketingboodschappen afstemmen op de specifieke vragen en problemen van je doelgroep, waardoor je boodschap beter aansluit bij wat zij op dat moment nodig hebben.
  • Betere klantrelaties: door in te spelen op de juiste momenten in de buyer journey, bouw je een vertrouwensband op met je potentiële klanten. Ze zien dat je hun behoeften begrijpt en dat je dan ook waardevolle oplossingen biedt.
  • Beter gebruik van je marketingbudget: door gerichter te adverteren en content te ontwikkelen die écht aanslaat, haal je meer rendement uit je marketingbudget. Echt, geloof ons maar.

De drie fasen van de buyer journey

De buyer journey bestaat uit drie belangrijke fasen:

  • Bewustwordingsfase: in deze fase ontdekken klanten dat ze een probleem of behoefte hebben. Ze zijn nog op zoek naar informatie en zijn zich niet bewust van de mogelijke oplossingen. Hier is het belangrijk om informatieve content aan te bieden die inspeelt op hun vragen en zorgen. Dit blog is daar een mooi voorbeeld van 😉.
  • Overwegingsfase: zodra klanten zich bewust zijn van hun probleem, beginnen ze verschillende oplossingen te onderzoeken. In deze fase vergelijken ze jouw aanbod met dat van concurrenten. Het is cruciaal om duidelijk te maken welke unieke waarde jouw producten of diensten bieden. Bekijk anders eens onze diensten.
  • Beslissingsfase: in deze laatste fase staan klanten op het punt om een aankoop te doen. Ze hebben hun opties afgewogen en zijn klaar om een keuze te maken. Hier is het belangrijk om vertrouwen op te bouwen door transparante informatie te bieden over prijzen, garanties en ondersteuning. Kom je bij ons langs voor een kop koffie?

Leadgeneratie binnen Account Based Marketing

ABM is een krachtige strategie die je helpt om gericht te werken aan de juiste klanten. Bij Account Based Marketing richten we ons alleen op specifieke accounts die passen bij jouw ideale klantprofiel. Meer weten? Alle informatie vind je terug in ons e-book!

Inzicht creëren voor leadgeneratie

Door een perfecte synergie te creëren tussen de buyer persona en de buyer journey, stem je je marketinginspanningen beter af op je boodschap. Je zorgt er ook voor dat de boodschap op het juiste moment gecommuniceerd wordt. Zo vergroot je de kans op waardevolle leads die klaar zijn om klant te worden. Wil je het in kaart brengen van de buyer persona en buyer journey graag uitbesteden aan specialisten? Toevállig kunnen we bij Kick Off Digital niet wachten om het voor jou op te pakken! Bel ons eens, dan spreken we af en bespreken we je wensen.

Account Based Marketing e-book

Download hieronder het account based marketing e-book. 

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *