Content marketing strategie: wat is het en hoe stel je deze op?

Wil je meer verkeer naar je website trekken en meer klanten aantrekken? Dan is een goede content marketing strategie essentieel. Maar wat is content marketing eigenlijk, en hoe stel je deze op? In deze blog gaan we hier dieper op in. Wij bieden je de handvatten om jouw content marketingstrategie samen te stellen.

Wat is een content marketing strategie?

Een content marketing strategie omvat het creëren en verspreiden van waardevolle, relevante en consistente content om een specifieke doelgroep aan te trekken en te behouden. Door deze strategie op te stellen, kunnen bedrijven hun merkbekendheid vergroten, klantloyaliteit opbouwen en uiteindelijk hun verkoop stimuleren.

Bij het ontwikkelen van een content marketing strategie is het belangrijk om eerst de doelstellingen en doelgroep van het bedrijf te bepalen. Vervolgens kan de content worden gecreëerd die aansluit bij de interesses en behoeften van de doelgroep. Dit kan variëren van blogposts en sociale media-updates tot video’s en infographics.

Het is essentieel om consistentie in de content te handhaven, zodat deze herkenbaar blijft voor de doelgroep. Daarnaast moet er aandacht worden besteed aan zoekmachineoptimalisatie (SEO) om ervoor te zorgen dat de content gemakkelijk vindbaar is voor potentiële klanten.

Ten slotte is het belangrijk om regelmatig de prestaties van de content marketing strategie te evalueren en waar nodig aanpassingen te maken. Door middel van analytics kan worden bijgehouden welke soorten content goed presteren en welke moeten worden verbeterd.

Een online kledingwinkel ontwikkelde een succesvolle content marketing strategie door regelmatig blogposts te delen over modetrends, stylingtips en interviews met invloedrijke mensen uit de industrie. Hierdoor vergrootten ze hun merkbekendheid en bouwden ze een grote groep trouwe klanten op. Een content marketing strategie is de enige manier om te overleven in de internet jungle, tenzij je opgegeten wilt worden door clickbait roofdieren.

Is een content marketing strategie belangrijk?

Een content marketing strategie is cruciaal voor het succes en de groei van een bedrijf. Het stelt je in staat waardevolle inhoud te creëren die aansluit bij je doelgroep en aan hun behoeften voldoet. Zonder een strategie loop je het risico inefficiënt te zijn, inconsistent te communiceren en potentiële klanten te verliezen.

Een goed doordachte content marketing strategie is essentieel voor elk bedrijf. Het stelt je in staat gefocust en consistent te communiceren met je publiek, zodat je de juiste boodschap op het juiste moment kunt overbrengen. Door van tevoren doelen en meetbare resultaten vast te stellen, kun je ook de effectiviteit van je inspanningen meten en verbeteren.

Naast het vergroten van de merkbekendheid, kan een content marketing strategie ook bijdragen aan het opbouwen van autoriteit en geloofwaardigheid binnen jouw branche. Door waardevolle informatie en expertise te delen, kun je potentiële klanten aantrekken en laten zien dat jij de juiste keuze bent voor hun behoeften. Bovendien kan het regelmatig publiceren van kwaliteitsinhoud ook helpen bij zoekmachinemarketing, waardoor jouw website hoger scoort in de zoekresultaten.

Een goed voorbeeld hiervan is een start-up die gespecialiseerd is in duurzame producten. Ze hebben een content marketing strategie ontwikkeld waarin ze regelmatig blogartikelen delen over milieuvriendelijke levensstijl tips, duurzame mode en groene ondernemers. Door deze waardevolle informatie te delen, hebben ze een trouwe volgersbasis opgebouwd en worden ze erkend als experts op het gebied van duurzaamheid. Dit heeft niet alleen geleid tot verhoogde verkoop, maar ook tot positieve feedback van klanten en de media.

Wie dacht dat een content marketing strategie alleen goed was voor jezelf, heeft duidelijk nog nooit een strategisch geplaatste meme gezien.

Voordelen van een content marketing strategie?

Een content marketing strategie heeft verschillende voordelen voor bedrijven die succesvolle digitale marketing nastreven. Het is essentieel om zo’n strategie te implementeren om potentiële klanten te bereiken en te boeien.

Voordelen van een content marketing strategie zijn:

 • Door waardevolle en relevante inhoud te delen, wordt de online zichtbaarheid en merkbekendheid vergroot.
 • Betrokkenheid en interactie met het publiek worden verbeterd, wat leidt tot grotere klantloyaliteit.
 • Autoriteit en geloofwaardigheid in de branche worden opgebouwd door expertise te tonen via waardevolle inhoud.
 • Goed doordachte inhoud vergroot de interesse van potentiële klanten, wat resulteert in hogere conversieratio’s.
 • Content marketing is kosteneffectiever dan traditionele reclame, omdat het gericht is op organische groei.

Naast deze voordelen zijn er nog andere belangrijke aspecten aan het hebben van een content marketing strategie. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen meten en analyseren van de resultaten om de strategie bij te sturen. Ook stelt het bedrijven in staat om consistent te communiceren met hun doelgroep, waardoor ze top-of-mind blijven.

Een belangrijke tip is om regelmatig nieuwe en interessante inhoud te produceren om het publiek geïnteresseerd te houden. Onderzoek trends en behoeften binnen je specifieke niche om relevante onderwerpen te vinden.

Kortom, jouw content marketing strategie is de sleutel tot het succes van je bedrijf. Het is geen manier om jezelf af te leiden van het feit dat je eigenlijk geen idee hebt wat je doet!

De basis van de content marketing strategie

Een content marketing strategie draait om het creëren en verspreiden van waardevolle en relevante inhoud om een publiek aan te trekken en te betrekken. Merken moeten een goede strategie opstellen om effectief te kunnen communiceren met hun doelgroep en hun bedrijfsdoelstellingen te bereiken.

De basis van de content marketing strategie:

 1. Identificeer je doelgroep: Begrijp wie je wilt aantrekken en wat hen interesseert, zodat je inhoud kunt maken die relevant is voor hen.
 2. Stel meetbare doelen vast: Bepaal wat je wilt bereiken met je content marketing in termen van bereik, betrokkenheid, conversies, enzovoort.
 3. Creëer waardevolle inhoud: Ontwikkel hoogwaardige en relevante inhoud die inspeelt op de behoeften en interesses van je doelgroep.
 4. Kies de juiste kanalen: Kies de platforms waar jouw doelgroep actief is en verspreid je inhoud via deze kanalen.
 5. Meet en analyseer de resultaten: Blijf de prestaties van je content monitoren, meet belangrijke statistieken zoals bereik, betrokkenheid en conversies, en gebruik deze inzichten om je strategie bij te sturen.

Unieke details: Het is ook belangrijk om voortdurend te blijven leren en evolueren op basis van input en feedback van het publiek. Door openstaan voor verandering kun je jouw content marketing strategie continu verbeteren en effectiever maken.

Waar feit: Volgens een onderzoek van het Content Marketing Institute staat 72% van de marketeers achter de stelling dat content marketing effectiever is dan traditionele advertenties. Content marketing, de enige vorm van adverteren waarbij je mensen wilt vermaken met je oneliners in plaats van ze weg te jagen.

Verschillende vormen van content marketing

Er zijn verschillende vormen van contentmarketing, zoals blogposts, infographics, video’s en sociale media. Elk type heeft zijn eigen doel en kan gebruikt worden om een specifieke doelgroep te bereiken. Het is belangrijk om kwalitatieve inhoud te creëren, omdat dit essentieel is voor het opbouwen van klantrelaties en merkbekendheid.

Hier is een overzicht van de verschillende vormen van contentmarketing:

 • Blogposts: informeren
 • Infographics: visualiseren
 • Video’s: verbinden
 • Sociale media: betrekken

Het is belangrijk om te benadrukken dat het gebruik van diverse contentvormen kan helpen bij het betrekken van jouw doelgroep op verschillende platforms. Door geschikte contentstrategieën te gebruiken en ze naadloos te integreren in uw marketingmix, kun je jouw merkimago versterken en waardevolle interacties met jouw publiek bevorderen.

Enkele suggesties voor effectieve contentmarketing zijn consistent hoogwaardige inhoud publiceren, influencers binnen jouw branche identificeren en betrekken, en gegevens analyseren om te begrijpen welke soorten inhoud resoneren bij jouw doelgroep. Door deze strategieën toe te passen, kun je succesvolle resultaten behalen en jouw bedrijf laten groeien.

Positionering

Positionering is het proces van het bepalen van de positie en perceptie van je merk in de markt. Het omvat het identificeren en communiceren van de unieke eigenschappen en waarden van je merk om je te onderscheiden van concurrenten. Een goede positionering is essentieel voor een succesvolle content marketing strategie. Hiermee kun je jouw doelgroep effectief bereiken, hun behoeften begrijpen en relevante content leveren die aansluit bij hun interesses. Het bepaalt ook hoe je merk wordt waargenomen in vergelijking met concurrenten.

Informatie over de positionering:

 • Doelgroep: Specifieke doelmarkt
 • Waardepropositie: Unieke voordelen
 • Concurrentie: Vergelijkbare merken
 • Communicatie: Positioneringsboodschap

Tip: Zorg ervoor dat je positionering consistent is in al je content en communicatie-uitingen om een sterke en herkenbare identiteit op te bouwen.

Customer Journey

De customer journey, ook wel klantreis genoemd, omvat het proces waarbij een potentiële klant interactie heeft met een bedrijf of merk, vanaf het begin tot het einde. Het is essentieel voor effectief marketingbeheer om de customer journey te begrijpen en te beheren.

Het eerste contactmoment tussen de klant en het bedrijf wordt zichtbaarheid genoemd. In deze fase wordt de klant zich bewust van het bestaan van het merk. Vervolgens komt de fase van onderzoek, waarin de klant actief informatie verzamelt over het product of de dienst die zij overwegen. Na het verzamelen van informatie neemt de klant een definitieve beslissing om al dan niet te kopen, dit wordt de aankoopbeslissing genoemd. Bij de aankoopervaring heeft de klant interactie en ervaart hij de aankoop van het product of de dienst. Tot slot probeert het bedrijf in de fase van loyaliteit en retentie herhaalde aankopen te stimuleren en langdurige loyaliteit op te bouwen met de klant.

Een belangrijk onderwerp dat nog niet aan bod is gekomen, is hoe bedrijven digitale kanalen zoals sociale media en e-commerce kunnen gebruiken om de customer journey te optimaliseren. Door middel van gerichte advertenties, gepersonaliseerde inhoud en snelle respons kunnen bedrijven de betrokkenheid vergroten en beter inspelen op de individuele behoeften van klanten.

Een waargebeurd verhaal over de customer journey gaat over een vrouw die online verschillende meubelwinkels zoekt om een nieuwe bank te kopen. Ze bezoekt de website van een meubelwinkel en bekijkt verschillende opties. Ze voegt er een paar toe aan haar winkelwagentje, maar besluit toch verder te kijken. De volgende dag ontvangt ze een gepersonaliseerde e-mail met een korting op de banken die ze had bekeken. Dit stimuleert haar om terug te gaan naar de website en de aankoop te doen. Het bedrijf was in staat om de conversiegraad te verhogen en de klanttevredenheid positief te beïnvloeden door de customer journey van begin tot eind te volgen en gerichte marketingtechnieken toe te passen.

Met deze inzichten kunnen bedrijven hun marketingstrategieën verbeteren en effectieve content creëren die perfect aansluit bij elke fase van de customer journey.

Kanalen

Bij content marketing strategieën worden kanalen gebruikt om content te verspreiden en te promoten. Hier zijn vijf belangrijke punten:

 1. Sociale media: deel content op populaire platforms zoals Facebook, Instagram en Twitter.
 2. Blogs: schrijf informatieve en boeiende blogposts om kennis te delen en een publiek aan te trekken.
 3. E-mailmarketing: gebruik e-mail om content rechtstreeks naar geselecteerde doelgroepen te sturen.
 4. Video’s: gebruik online videoplatforms zoals YouTube en Vimeo om visueel aantrekkelijke inhoud te presenteren.
 5. Influencersamenwerking: werk samen met invloedrijke personen of bloggers in uw branche om uw content onder een breder publiek te verspreiden.

Naast deze kanalen zijn er andere aspecten om rekening mee te houden bij het opstellen van een effectieve content marketing strategie. Denk aan de behoeften en interesses van uw doelgroep, het creëren van waardevolle en relevante inhoud, regelmatige monitoring en analyse van resultaten, en voortdurende optimalisatie op basis van feedback.

Een belangrijk feit is dat volgens recent onderzoek van het Content Marketing Institute, 86% van de B2B-marketeers contentmarketing gebruikt als een integraal onderdeel van hun algehele marketingstrategie. Een content marketing strategie is dus essentieel om aansprekende oneliners te schrijven.

Waar bestaat een content marketing strategie uit?

Een content marketing strategie omvat verschillende elementen die nodig zijn om effectieve inhoud te creëren en te verspreiden. Dit betekent het bepalen van doelen, het identificeren van de doelgroep, het creëren van waardevolle inhoud en het plannen van distributiekanalen. Daarnaast is het belangrijk om de prestaties te meten en de strategie indien nodig aan te passen.

Bij het opstellen van een content marketing strategie moeten verschillende aspecten in overweging worden genomen. Ten eerste is het van belang om jouw doelstellingen nauwkeurig te formuleren, zodat je duidelijk weet wat je wil bereiken met jouw inhoud. Vervolgens moet je jouw doelgroep identificeren en begrijpen, zodat je relevante en aantrekkelijke inhoud kunt maken die aansluit bij hun behoeften en interesses. Het is tevens belangrijk om rekening te houden met de verschillende stadia van de klantreis en ervoor te zorgen dat jouw inhoud hierop inspeelt. Het vinden van de juiste balans tussen promotie- en informatieve inhoud is ook essentieel om betrokkenheid op te bouwen bij jouw publiek.

Daarnaast dien je na te denken over welke soorten inhoud je wilt maken, zoals blogs, video’s, infographics of case studies. Het is tevens belangrijk om een strategie voor contentdistributie uit te werken, waarbij kanalen zoals sociale media, e-mailmarketing of zoekmachineoptimalisatie kunnen worden gebruikt. Zorg er ten slotte voor dat je meetbare doelen stelt en regelmatig de prestaties van jouw inhoud evalueert, zodat je eventuele aanpassingen kunt maken om betere resultaten te behalen.

Enkele suggesties voor het opstellen van een effectieve content marketing strategie zijn onder andere:

 1. Onderzoek uw doelgroep grondig en identificeer hun behoeften en interesses. Pas jouw inhoud hierop aan om hun betrokkenheid te vergroten.
 2. Creëer waardevolle en relevante inhoud die informatie biedt, problemen oplost of entertainment biedt aan jouw doelgroep.
 3. Maak gebruik van verschillende soorten inhoud, zoals blogs, video’s, infographics of casestudies, om jouw boodschap op verschillende manieren over te brengen en publiek aan te trekken.
 4. Gebruik geschikte distributiekanalen om jouw inhoud bij de juiste doelgroep te krijgen. Dit kan sociale media zijn, maar ook e-mailmarketing of zoekmachineoptimalisatie.

Door deze suggesties toe te passen en regelmatig de prestaties van jouw inhoud te meten en bij te werken, kun je een solide content marketing strategie ontwikkelen die je helpt jouw doelen te bereiken en betrokkenheid bij jouw doelgroep op te bouwen.

Tips voor een goede content marketing strategie

Met een content marketing strategie kun je op een effectieve manier je doelgroep bereiken en verbinden. Hier zijn zes belangrijke punten om rekening mee te houden:

 1. Zorg voor waardevolle en relevante inhoud die aansluit bij de behoeften van je doelgroep.
 2. Investeer in een consistente merkidentiteit en stem, zodat je herkenbaarheid opbouwt.
 3. Gebruik verschillende soorten content, zoals blogs, video’s en infographics, om diverse doelgroepen aan te spreken.
 4. Promoot je content op de juiste kanalen, zoals social media platforms of e-mailmarketingcampagnes.
 5. Monitor en analyseer de resultaten van je content om te zien wat werkt en waar verbetering nodig is.
 6. Blijf flexibel en pas je strategie aan op basis van nieuwe ontwikkelingen in de markt of veranderende behoeften van je doelgroep.

Een andere belangrijke factor bij het ontwikkelen van een succesvolle content marketing strategie is het begrijpen van de unieke details. Bijvoorbeeld, het creëren van gepersonaliseerde content die aansluit bij de specifieke interesses of demografische gegevens van jouw doelgroep. Door het gebruik van data-analyse kun je inzichten verkrijgen die kunnen leiden tot betere targeting en personalisatie.

Een feitelijk ondersteund statement: Volgens onderzoek door het Content Marketing Institute brengen bedrijven gemiddeld 42% minder kosten in rekening dankzij een effectieve content marketing strategie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *